Korak po korak, jedan po jedan

???????? THIS ARTICLE IS AVAILABLE IN ENGLISH

TOMS je brend koji je najpoznatiji po platnenim espadrilama sa prepoznatljivom plavo-belom etiketom na zadnjoj strani cipele i logotipom TOMS ispisanom na njoj. Kompaniju je osnovao Amerikanac Blejk Majkoski (Blake Mycoskie) 2006. godine, kada se vratio sa putovanja iz Argentine, gde je otišao da se odmori u pauzi između dva svoja preduzetnička projekta. Na tom putovanju je slučajno sreo predstavnice jedne humanitarne organizacije koje su upravo kretale u argentinska sela, kako bi delile humanitarnu pomoć i ponudio se da im se pridrži. Tamo se iz prve ruke suočio sa teškim siromaštvom, a najviše ga je pogodilo saznanje da neke od porodica u tim selima ne mogu svoju decu da šalju u školu svakog dana, jer nemaju dovoljno cipela za svako dete, pa deca idu na smenu u školu, jer dele isti par cipela.

Kada se vratio u Kaliforniju, gde je tada živeo, osnovao je firmu TOMS i krenuo sa onlajn prodajom cipela koje je, još dok je bio u Argentini, naručio kod jednog lokalnog majstora i poneo sa sobom u Ameriku. Ta kampanja je išla pod sloganom „One for one” i svakom kupcu je bilo obećano da će za svaki kupljeni par cipela, jedno dete u Argentini besplatno dobiti par cipela.

Već u startu je prodaja cipela prevazišla sva Blejkova očekivanja i TOMS cipele su postale pravi mali fenomen. Nije to promaklo ni legendarnoj urednici američkog Vogue-a Ani Vintur, i Blejk je osvanuo na naslovnoj strani ovog kultnog američkog modnog magazina. I, da skratimo priču – do danas je TOMS podelio preko 60 miliona pari cipela po celom svetu.

Tu, u stvari, počinje naša priča. TOMS 2011. godine počinje, pod svojim brendom, da prodaje naočare za sunce, uz obećanje da će za svake kupljene naočare neko u svetu dobiti besplatno dioptrijske naočare, ili će biti besplatno operisan, kako bi mu se izvršila korekcija vida. Tri godine kasnije na tržištu se mogla kupiti i kafa TOMS, a svaki kupac time obezbeđuje 140 litara vode za piće, što predstavlja jednonedeljnu potrebu jednog žitelja planete koji nema pristup vodi za piće. U 2015. godini, TOMS pokreće i prodaju svoje kolekcije ranaca, čijom kupovinom se finansira osposobljavanje majki i nabavka osnovnog seta neophodnog za bezbedni porođaj u delovima sveta gde je to potrebno.

Cipele, naočare za sunce, kafa, rančevi?! Kakve to veze ima jedno sa drugim? Šta je onda sledeće? Kakvo je to sad rasplinjavanje energije i resursa? Pa zar nas nisu učili da, kad postaneš dobar u nekoj kategoriji, jačaš upravo elemente koji su ti omogućili sticanje te konkurentske prednosti i tako povećavaš svoju profitabilnost i tržišni udeo? Zlatno pravilo biznisa je: „Razvijaj ono u čemu si dobar”.

Upravo to radi i TOMS. Razlika je u tome što suština njegovog brenda nisu gore pomenuti proizvodi. Sve te proizvode, kao i sve one koji će se tek pojaviti pod brendom TOMS povezuje obećanje „one-for-one”. To obećanje inicijalno privlači one koji žele da čuju o čemu se tu radi i oni koji poveruju u istinitost tog obećanja žele da postanu deo te priče. Tek tada dolazi do odluke da se kupe cipele, naočare za sunce, kafa ili ranac. Koji konkretno od tih TOMS proizvoda će neko da kupi, zavisi od toga koji cilj želi da podrži.

Svi oni koji su kupovinom proizvoda odabrali da podrže konkretan društveno odgovorni projekat, ne samo da su postali ponosni vlasnici tog proizvoda, već su postali i njegovi ambasadori, koji svojim primerom i pričom tu misiju šire dalje. I to rade sami, brzo i jednostavno, svojim „telefonom”. Zato je TOMS postao i društveni pokret, a ne samo kompanija. Kao takav, on predstavlja dokaz da je brend priča, a da je svako od nas medijski kanal.

Pre nekoliko godina, imao sam priliku da, na jednoj marketinškoj konferenciji u Montrealu, upoznam Blejka Majkoskog. Kao što je red, razmenili smo vizitkarte. Na njegovoj je, ispod imena, kao funkcija pisalo „Chief Shoe Giver”. Okrenuo sam vizitku, valjda očekujući da će na zadnjoj strani biti napisano šta je on stvarno u kompaniji. Očigledno nisam bio prvi koji je to uradio, jer se Blejk, videvši šta sam uradio, samo nasmejao i rekao da je on zaista samo Chief Shoe Giver u svojoj kompaniji, ali da je to ključna funkcija u menadžment timu, jer je njegova najvažnija odgovornost da se obećanje „one-for-one” stvarno ispunjava i da se tu ne radi samo o marketinškom sloganu.

I on zaista putuje svetom i odlazi na mesta na kojima se realizuje „one-for-one” obećanje. Sve te aktivnosti se uredno registruju i preko društvenih mreža vidljive su svima koji prate njega i TOMS.

Da, tačno je, imamo primere kako nas ova nova informatička tehnologija samo formalno povezuje, a suštinski udaljava i otuđuje jedne od drugih. Ali evo, imamo i primere kako ona može da nas spaja i omogućava da, čak i kupujući, ne samo razvijamo svest o društveno-odgovornom ponašanju, već i dajemo svoj konkretan doprinos da svet bude bolje mesto za život. Mi odlučujemo da li to hoćemo, kako to da činimo, i to svako za sebe, jedan po jedan, korak po korak.

Ostavi komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

This website is available in ???????? ENGLISH

Društvene mreže

Najnoviji postovi

Ovim prihvatate našu politiku privatnosti