Branimir Brkljač: Neplanirano pismo iz New Yorka

???????? This article is available in English

Lepo vam kažem – prava drama! U tom sam završio sa pakovanjem, napuštam sobu i krećem na aerodrom. Evo ovako je to bilo…

Šetam ja u subotu Petom avenijom i prolazim pored «Trump Towera», a kad ono, međutim, imam šta da vidim. Na trotoaru ispred glavnog ulaza jedan batica samo u gaćama i čizmama, kaubojskim šeširom na glavi i gitarom u rukama, svira i peva. I to dobro svira i peva. Na zadnjoj strani gaća, ili, tačnije rečeno na dupetu, piše velikim slovima “TRUMP”. Iza njega neka bakica stoji i ponosno drži u rukama transparent WOMEN FOR TRUMP 2016. Skupila se masa oko njih, povadila mobilne i slika i snima «sve-u-šesnaest». Tu spazih i jednu pravu televizijsku ekipu koja snima sav taj cirkus i vidim reportera koji se baš uneo u priču. Ne budi lenj i ja izvadih mobilni, što evo možete da vidite iz priloženog.

Ne znam ja da li je on za Trumpa ili protiv (bakica sigurno jeste), da li se on tu samo zeza ili je ozbiljan, da li možda samo tako sebe promoviše, da li su on i bakica tim ili je tu svako za sebe, ali to za ovu priču nije ni bitno. Ništa bolje od te slike ne simbolizuje karakter izborne kampanje u Americi. I da se odmah razumemo, nije to tako samo u Americi, osvrnimo se samo malo oko sebe – «princip je isti, sve su ostalo nijanse». Politika generalno, a predizborne kampanje posebno su postale ne samo deo industrije zabave, već jedan od njenih glavnih sadržaja. To je sada nova faza reality show žanra – verzija 2.0.

Ovaj ulični performans je bio samo još jedan podsetnik da u ovom periodu u Americi ne možete nigde da se sakrijete od ove teme. I nije problem da je to tema u javnom prostoru u kome se sučeljavaju ideje i programi i o njima razgovara – uostalom to je i smisao demokratskog političkog uredjenja. Ali, nigde vi ne možete da pročitate, a ni da shvatite, u čemu se programi ovo dvoje kandidata razlikuju, o programima, ako ih uopšte ima, niko ne priča. Sve se svelo na dilemu ON ili ONA i pretpostavkama šta će značiti za Ameriku i svet ako pobedi ON, a šta ako pobedi ONA, a kampanje oba tabora su usmerene na to kako da se njihov kandidat dopadne biračima. I zato vas ovde predsednička trka vreba na svakom koraku – od plakata, suvenirnica, izloga prodavnica… Bukvalno gde god da se okrenete tu su – izbori!

A tek televizija. Na ekranima news kanala sve vreme na ekranu stoji semafor sa brojčanikom na kome se odbrojavaju dani do “Dana izbora”, kao da će smak sveta – brojčanik u donjem desnom uglu ekrana neumitno odbrojava vreme do Dana D. U reklamnim blokovima na tim kanalima idu self-promotion najave programa za izbornu noć. Kao u filmskim trejlerima dramatičnim glasom se najavljuju voditelji i njihovi gosti koji će tu noć probdeti sa vama, a koju vi ne smete da propustite, a sve praćeno dramatičnom muzikom. Očigledno, vodi se velika bitka za rejtinge. Jer, da se ne lažemo, ozbiljna lova je u pitanju. Sledeća takva prilika će se pojaviti tek za četiri godine. Na žalost, Amerika još nije izmislila vanredne izbore koji se održavaju najmanje svake godine.

A tek predizborni programi! Sve drama do drame. Dok sam se u subotu pakovao za odlazak gledam jedan od njuz kanala i na njemu se najavljuju dva mitinga koja će se održati istovremeno u dva različita grada, a koji tek što nisu počeli. Na jednom će govoriti Hilari, na drugom Tramp. U očekivanju tih istorijskih dogadjaja ide emisija sa jedno šest ili sedam «političkih komentatora» i “analitičara” koji gledateljstvo pripremaju. U jednom trenutku voditeljka prekida jednog od njih i dramatično saopštava vest koju je upravo primila “iz dobro obaveštenih krugova» da će ni manje ni više, ovoga puta Melanija Tramp lično najaviti svog supruga!!! Ijaoo… frka!!! Šta će reci? Kako će ga opisati? Šta možemo da očekujemo? Drama… U studiju prisutni gosti se odmah bacaju na predviđanja i prognoze šta bi Melanija mogla da kaže, a šta bi trebalo i kako to mogu primiti oni koji podržavaju Trampa a kako oni koji su još neodlučni. A onda… rez… idemo na pozornicu onog drugog mitinga na kome će glavna zvezda biti Hilari. Ali, izgleda da bi kiša mogla da pokvari njen nastup. Tu se sada sasvim prirodno postavlja teška dilema kako to može uticati na prisutne, a kako na one neodlučne koji će to gledati na televiziji. Onda opet rez i vraćamo se na poprište prethodnog mitinga gde pratimo direktan prenos sletanja Trampovog aviona… On i Melanija izlaze, drže se za ruke. Melanija prilazi mikrofonu, Donald dva koraka iza nje u odelu i belim kačketom na glavi na kome piše «Make America Great Again», tenzija raste, dramska pauza i konačno… Melanija počinje svoj govor… Posle pet minuta tog ničega ponovo rez, vraćamo se na Hilari, ona je već počela da govori, u zanosu je, već joj je i glas blago promukao, ističe da je svima dobro poznato da je celu svoju karijeru posvetila borbi za one najsiromašnije i ugrožene i porodice koje jedva spajaju kraj s krajem i da će to nastaviti i kao predsednica SAD. Klicanje…. gledamo oduševljene mase kako mašu parolama… Ali, onda, odjednom nešto neočekivano se dogadja… počinje kiša… na njenom svetlo plavom kostimu se jasno vide tragovi kapi koje padaju. Ali, ne… ona nije ustuknula, ona i dalje drži čas… Ponovo rez i vraćamo se na Trampov miting upravo u trenutku kada Donald ljubi svoju Melaniju (u obraz) i čestita joj na pročit… održanom govoru. Hvata je za… ruuku, okreću se i odlaze u daljinu… sunce zalazi iza parkiranog avona.

Lepo vam kažem – prava drama! U tom sam završio sa pakovanjem, napuštam sobu i krećem na aerodrom

Eto, tako vam je to bilo…

E da… umalo da zaboravim. Ja sam inače došao u Njujork na drugi «Fast Company Innovation Festival», na kojem sam bio i prošle godine i o čemu sam pisao. I ove godine je to bila sjajno iskustvo – četiri dana ispunjena sjajnim pričama i sagovornicima, inspirativnim posetama najkreativnijim kompanijama. Želim to da podelim sa vama i ove godine. Još dok sam bio tamo napisao sam skoro ceo tekst i opet sam ga naslovio «Pismo iz New Yorka» kao i prošle godine, sa idejom da ga objavim odmah kada se vratim. Ali, kada sam video tog gologuzana sa gitarom bila je to točka na «i» i shvatio sam da bi bilo koji tekst u ovoj izbornoj nedelji sa naslovom «Pismo iz New Yorka», a koji za temu ne bi imao američke izbore, bio promašaj. A bar mi u marketingu znamo koliko je planiranje važno i da je tajming sve!  Tako se na brzinu rodio ovaj tekst.

Hajde danas da vidimo ko je novi Veliki Brat pa ćemo se vratiti ozbiljnim temama.

Izvor: Media Marketing

Ostavi komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

This website is available in ???????? ENGLISH

Društvene mreže

Najnoviji postovi

Ovim prihvatate našu politiku privatnosti