E moj emoji

🇬🇧 THIS ARTICLE IS AVAILABLE IN ENGLISH

Bilo je to pre koju godinu, ali ne tako davno. Dopisivao sam se sa jednim svojim školskim drugom, dogovarali smo se gde i kad da se vidimo i kada smo, na kraju, usaglasili i vreme i mesto, stigla mi je njegova poruka: „Bas se radujem sto cemo se videti. Sad ovde dodje onaj mali zuti sto se smeje.“

U prvom momentu mi nije bilo jasno šta je pisac hteo da kaže. Ali, onda mi je kliknulo. Uzvratio sam mu porukom u kojoj je bio „smajli”, uz šta sam otkucao i pitanje: „Mislis ovaj?” Usledio je potvrdan odgovor „Da. I sad opet ovde ide taj isti.”

Ispostaviće se da je moj drug, verovali ili ne, još uvek koristio staru Nokiju na kojoj nije bilo emodžija. Kao što sam napomenuo, radi se o mom školskom drugu, zbog čega mu se, kao olakšavajuća okolnost u obzir može uzeti i godina rođenja. U svakom slučaju, nekoliko meseci kasnije i on je konačno nabavio pametni telefon, a 14-godišnji sin ga je naučio kako da „male žute“ ubacuje u tekst i šta koji od njih predstavlja, a pre svega da ne brka onoga koji plače i onoga koji plače od smeha. 

Ove epizode sam se prisetio kada sam pročitao vest da su gradske vlasti na plaži u belgijskom Ostendeu pobole tri drvena stuba i na njihove vrhove postavile tri različita emodžija – smajli, srce i govance. Nazvali su ih „zemoji”, što bismo mogli prevesti kao morski emodžiji. Inače, to je deo šireg projekta lokalnih vlasti za preuređenje gradske plaže i njeno prilagođavanje savremenim trendovima i tako poboljšanju iskustva posetilaca. Tako je određena zona plaže u kojoj je zabranjeno pušenje i ona u kojoj je zabranjeno korišćenje proizvoda od plastike. A namena ovih stubova sa emodžijima je da se posetiocima olakša dogovaranje o mestu gde da se nađu. Znate ono „hajde vidimo se u tri ispod… srca”, na primer.

Ali, to nije sve… Evo još jedne vesti na temu emodžija. Ova je iz februara ove, 2019. godine i dolazi sa drugog kraja sveta, iz Australije. U tamošnjoj saveznoj državi Kvinslend, vlasnicima automobila je pri registraciji data mogućnost da na registarske tablice svojih automobila stave emodži. Na raspolaganju je pet „žutih”:  plačem od smeha, namigujem, sa naočarima za sunce, srca u očima i naravno standardni smeško. Standardna forma registarske tablice na kojoj su jedinstvena kombinacija slova i brojeva je i dalje tu, a izabrani emodži je samo dodatak. I, naravno, ta privilegija da imate emodži na tablici se dodatno plaća. 

Ne treba biti neki posebni vizionar da bi se došlo do zaključka da će se ta praksa proširiti i na druge zemlje. Uostalom, emodži i uopšte emotikoni su postali univerzalni globalni jezik koji komplementarno funkcioniše uz bilo koje pismo i jezik koje upotrebljavamo u komunikaciji. U stvari, oni našu komunikaciju dopunjuju tako što lakše, brže i jednostavnije putem njih ispoljavamo i prenosimo svoje emocije. U vremenu u kome veći deo naše svakodnevne komunikacije obavljamo preko „pametnih uređjaja”, to je i te kako važan alat koji nam je na raspolaganju. Tim pre što tako komuniciramo ne samo sa onima koji nisu u našoj fizičkoj blizini, već i sa onima sa kojima smo u istoj sobi ili za istim stolom.

U svakom slučaju, pred emodži jezikom je svetla budućnost. Inače, o razvoju emodži jezika brine neprofitna organizacija Unikod (Unicode), koja preko svoje internet stranice pruža mogućnost svakom da predloži svoja idejna rešenja za nove simbole i ima razrađenu proceduru za usvajanje i distribuciju novih emodžija. 

Slobodno se može reći da se ovde radi već i o pravom pokretu. Tako su se jula 2018. godine fanovi ovog novog globalnog jezika okupili na konferenciji Emodžikon (Emojicon) u Bruklinu, a sve više njih počinje sebe da naziva emodži nacijom

A gde je nacija, tu je i država. Ko zna, možda se iskoro raspišu i nekakvi izbori i dobijemo prvog predsednika emodži republike, koji bi nam onda, u znak zahvalnosti što smo glasali za njega, strimovao jedan bukvalno vrlo slikoviti govor. Najbolje od svega je da ako se nešto tako uskoro i dogodi, taj ne bi bio prvi emodži predsednik. Već ih ima tu oko nas i svakim danom ih je sve više. 

Sada ovde ide onaj mali žuti što se izbuljio.

Ostavi komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

This website is available in ???????? ENGLISH

Društvene mreže

Najnoviji postovi

Ovim prihvatate našu politiku privatnosti