Idemo na kafu u banku

🇬🇧 THIS ARTICLE IS AVAILABLE IN ENGLISH

U centru Ljubljane je u junu 2019. na mestu u kome je nekada bila legendarna gradska kafeterija „Evropa” otvorena nova „bankafana” sa istim imenom. Da, u pitanju je bankafana. Jer, kako bismo drugačije mogli da nazovemo lokal u kome možete i da popijete kafu, a i da, recimo, podignete gotovinu sa vašeg računa ili obavite bilo koju drugu bankarsku uslugu? A kad ste već tamo, najbolje da uradite i jedno i drugo.

Bankafanu „Evropa” je otvorila austrijska Šparkase (Sparkasse), koja posluje u sastavu austrijske Erste Banke, u saradnji sa popularnom ljubljanskom kafeterijom i poslastičarnicom Kakao (Cacao). Iz banke su ponosno saopštili da, eto, i na taj način obeležavaju jubilej, 20 godina od otvaranja svoje prve poslovnice u Ljubljani, a i baš je zgodno što to pada i tačno na 200-godišnjicu otvaranja prve Šparkase poslovnice u Beču.

Pre samo kojih desetak ili petnaest godina takva vest ne bi bila jedna od glavnih dnevnih vesti samo u Sloveniji, kao što je bio slučaj sa ovom, već bi bila udarna vest svih svetskih medija. Čuj, banka u kafani?! Ili se ipak radi o kafani u banci? Kakogod, kome je to moglo pasti na pamet, pitao bi se zblanuti čitalac novina, ispijajući svoju prvu jutarnju kafu u nekoj normalnoj kafani u kojoj se, hvalabogu, još uvek zna red. 

Ovako, ljubljanska „Evropa” nije ni prva ni jedina bankafana, već samo još jedan primer za ovaj poslovni model koji postoji i na drugim mestima. Danas je to samo još jedna od niza zanimljivih inovacija koje se u različitim poslovnim granama pojavljuju. 

U tu kategoriju vesti spada i ona iz Hong Konga, gde je tamošnji lanac brze hrane Fervud (Fairwoood) početkom jula 2019. otvorio novi lokal „Fairwood eSports”, u kome je postavljen i posebno opremljen deo za ljubitelje onlajn igara, gde gosti restorana dok jedu svoju omiljenu hranu iz ponude ovog lanca, mogu da igraju i svoju omiljenu igricu. U jednom delu je postavljena i kompletna infrastruktura za video striming, tako da gosti, sedeći u restoranu dok jedu svoje omiljeno jelo, mogu da se takmiče sa svojim gejmerskim protivnicima u nekom od e-sportova bilo gde u svetu, a tu je i bina za organizovanje različitih događaja koji se onda takođe strimuju globalno.

Takvih, na prvi pogled, nemogućih kombinacija biće sve više i posebno ih treba očekivati u onim tradicionalnim poslovnim delatnostima. Dva su glavna razloga za to. Prvo, zahvaljujući globalizaciji proizvodnje, povećala se i zaoštrila konkurentnost na svetskom tržištu, što je nekada ekskluzivne kategorije proizvoda i usluga, učinila dostupnim širim kategorijama potrošača. Do juče, dva glavna kriterijuma pri kupovini određene usluge ili proizvoda, a to su bili poverenje u kvalitet i cena, više nisu dovoljni za odluku. Danas sve više proizvoda i usluga ocenjujemo ne po njihovoj funkcionalnosti, jer je ona uglavnom na istom, nekom standardnom nivou, već po iskustvu koje imamo prilikom njihove kupovine i korišćenja. 

I tu dolazimo do drugog razloga. Informatička tehnologija, danas najbolje oličena u malom kompjuteru od koga se ne razdvajamo, fundamentalno je promenila način naše međusobne komunikacije. Primenjeno na ovu temu, to znači da se naša svakodnevna iskustva, pa i ona povezana sa korišćenjem proizvoda, mnogo lakše i brže dele sa drugima nego ranije. I što su ta iskustva drugačija i posebnija, to je veći razlog da ih prenosimo i delimo. Isto tako, mnogo brže i lakše saznajemo o takvim iskustvima drugih i neka od njih, naročito ako su nešto novo i do tada nedoživljeno, poželimo da i sami iskusimo.

Kao i svakom gradu, i u Ljubljani postoji izbor banaka u kojima možete pod manje-više istim uslovima da otvorite račun, dobijete kreditne kartice, (ne) dobijete kredit za stan i obavite sve ostalo što se u bankama obavlja. I sve to možete da obavite i onlajn od kuće ili sa posla. Ali, ako baš odlučite da se iscimate do poslovnice i obavite to zbog čega ste došli, čega bi se sećali narednog dana, osim onoga što se u banci tog dana završili? I da li biste osetili potrebu da nekom saopštite kako vam je bilo juče u banci?

Ali, ako uđete u poslovnicu vaše banke, pa prvo popijete kafu i pročitate novine, a onda odšetate do šaltera koji se skoro ne razlikuje od barskog pulta, obavite to što imate, i u povratku popijete još i ceđenu, a znate da to ne možete ni u jednoj drugoj banci u Ljubljani, zar ne biste poželeli da se malo pohvalite? Zamislite samo da objavite fotku iz banke dok pijete kafu, a u pozadini – šalter. Stavite dobar hešteg i onda samo ponosno prebrojavate lajkove. Da se ne lažemo, banka to i očekuje od vas.

Pored toga što tako svojim korisnicima pruža novo i drugačije iskustvo, banka ima i svoje čisto poslovne razloge za ovakvu odluku. Sa razvojem onlajn bankarstva, broj građana koji kao klijenti dolaze u poslovnice banaka je u stalnom opadanju, pa bankama poslovnice postaju nedovoljno iskorišćeni poslovni prostori. I zašto onda da se ne spoji lepo i korisno. U svakom slučaju, svaki dolazak klijenta, bio on aktuelni ili potencijalni, je prilika da se ponudi još kakva dodatna usluga. Tek smo na početku nove faze u kojoj će tradicionlane bankarske šalter sale postajati multifunkcionalni prodajno-servisni prostori. 

I zato, čim bankafana dođe i u vaš grad, krenite u akciju bez oklevanja, dok je to još fora. Verujte, neće to dugo trajati. Nemojte da se ne iznenadite, uskoro će vas sve više ljudi zvati na kafu u banku. A i vi njih. 

3 komentara

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

This website is available in ???????? ENGLISH

Društvene mreže

Najnoviji postovi

Ovim prihvatate našu politiku privatnosti