Sad možete lepo da se nosite…

???????? THIS ARTICLE IS AVAILABLE IN ENGLISH

Legenda kaže da je Steve Jobs jednom prilikom objasnio zašto je za slogan Apple-a izabrao „Think different”, a ne „Think differently”. Naime, ovaj drugi slogan „Think differently”, ili u našem prevodu „Misli drugačije”, je ograničavajući, jer misliti drugačije se može samo u okviru iste paradigme. „Think different”, iliti „Misliti drugo”, zahteva da se prvo promeni perspektiva iz koje gledaš na svet i da tako stvaraš nešto novo. Bilo kako bilo, Steve Jobs je, posmatrajući svet iz te neke druge perspektive, kreirao proizvode koji su taj svet zauvek promenili.

Pisala se 2012. godina kada su trojica Holanđana Jasper Castelein, Jelle van der Zwet i Guus Bakker u Amsterdamu pokrenuli svoj start-up OppoSuits. Ideja osnivača kompanije bila je da se tržištu ponude malo drugačija muška odela. Prvo su osmislili drečavo narandžasto odelo, ciljajući navijače holandske fudbalske reprezentacije koji će kupovinom tog odela i odlaskom na utakmice nacionalnog tima u tim odelima na novi način podržati svoje miljenike. Posle samo par godina postali su kompanija sa multimilionskim prometima i zaradom. Njihova odela, koja se prodaju u preko 100 različitih dizajn-modela, nose kupci u preko 50 zemalja sveta, a mogu se kupiti u više od hiljadu najprestižnijih robnih kuća u Evropi, SAD i Kanadi. Od novembra 2016. godine uveli su i liniju ženskih odela.

Ključ njihovog uspeha bila je velika medijska prisutnost i popularnost kojoj su doprineli i svi oni slavni i popularni koji su počeli da nose njihova odela u posebnim prilikama. Ali, kako je OppoSuits to postigao, a toliko drugih to nije? Pre svega, oni stvarno prave „different suits”. Oni zato svoja odela nisu primarno promovisali preko bilborda, modnih revija, oglasa u modnim časopisima i ostalim trikovima iz marketinškog kamenog doba. Ali, medijska strategija nije bila bazirana ni na plaćanju influensera ili zakupljivanjem ključnih reči i onlajn bustovanjem u ovoj novoj eri digitalnog marketinga.

Ovde se radi o primeni drugog i drugačijeg poslovnog modela u jednom vrlo tradicionalnom biznisu. Ta strategija se jasno ogleda u njihovom sloganu „Wear it & share it”. OppoSuits odelo ćeš i kupiti da bi svetu objavio svoju sliku ili filmić u tom odelu. Jer to odelo i služi isključivo tome da nepogrešivo budeš primećen. A to ti daje šansu da budeš drugačiji od ostalih koji se takođe trude da budu primećeni. Zato OppoSuits nije modni brend, već dodatni alat i dopuna filterima na pametnim telefonima preko kojih već ionako prenosimo svoj život svojim vernim pratiocima. I zato drugi modni brendovi koji u svom portfoliju proizvoda imaju odela uopšte nisu konkurencija OppoSuits-u.

Ova kompanija je, u stvari, deo industrije zabave. Vidi se to i po tome koji brendovi koriste OppoSuits kao medijsku platformu preko koje sa svojim tržištem sada komuniciraju i putem odela. Tu nalazimo filmske likove i crtane junake kao što su Harry Potter, Captain America i ostali Marvelovi junaci, Spider-Man, Joker, Darth Vader, prepoznatljive igrice kao što su Tetris ili Pac-Man, kategorije odela koje su na raspolaganju su i različiti praznici – Božić, Noć veštica ili Dan očeva, ali i festivali kao što je, na primer, minhenski Oktoberfest.

Važan element uspeha ovog projekta su i cene OppoSuits odela. One se kreću od topšopovskih 99,99 dolara, pa do onih u posebnim ponudama sa popustima koje se spuštaju i do 60. Realno, to je prihvatljiva cena da se pridobiju nove desetine, stotine i, zašto ne, hiljade pratilaca, lajkova i šerova. Boreći se tako za sopstvenu promociju, vi promovišete i OppoSuits i zato njima ne treba da ulože ni cent sopstvene zarade u takozvani marketing. Što bi se „našim” jezikom reklo, win-win kombinacija koja tradicionalni oglašivački model izvrće na glavu.

U tradicionalnom modelu klijent plaća medijski prostor da bi potrošač dobio informaciju o proizvodu koji mu se nudi, dok ovde potrošač kupuje od klijenta pravo da promoviše njegov proizvod. U prvom modelu je komunikacija sa potrošačem trošak, dok je u ovom drugom komunikacija sa potrošačem prihod.

Poštovane kolege iz reklamnih agencija, šta vam tu još nije jasno?

Važna napomena: Pisac ovog teksta je ponosni vlasnik OppoSuits odela model Tetris i za pisanje ovog teksta nije plaćen od OppoSuites-a, čak ni odelo nije dobio, već ga je sa zadovoljstvom kupio.

Ostavi komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

This website is available in ???????? ENGLISH

Društvene mreže

Najnoviji postovi

Ovim prihvatate našu politiku privatnosti