Navijač sam, tim se dičim

???????? THIS ARTICLE IS AVAILABLE IN ENGLISH

Za koga ste navijali na nedavno završenom Svetskom prvenstvu u fudbalu? Naravno, ne pitam to nikoga iz ijedne od 24 zemlje čije su se reprezentacije kvalifikovale na prvenstvo, jer za njih znamo za koga su navijali. Tačnije, znamo bar do trenutka dok njihova reprezentacija nije ispala sa turnira, a od tog momenta se pitanje odnosi i na njih.  Dakle, za koga ste navijali na Svetskom prvenstvu u Rusiji 2018. ako vaša reprezentacija nije na njemu učestvovala, ili ako jeste, za koga ste navijali posle njenog ispadanja? Da li ste uopšte gledali utakmice na prvenstvu ako vaše reprezentacije (više) nije bilo na njemu?

Fudbal je već davno postao „više od igre”. U ovom današnjem, globalizovanom svetu, fudbal je davno prevazišao granice sporta. To je danas vrhunski zabavni rialiti šou. Dakle, to je veliki i ozbiljan biznis.

To je bio i motiv američkoj televizijskoj stanici Fox Sports da plati 400 miliona američkih dolara za TV prava za američko tržište za dva svetska prvenstva u fudbalu – Rusija 2018. i Katar 2022. Kalkulacija je, naravno, bila rađena na osnovu očekivanih prihoda od prodaje oglasnog vremena tokom trajanja prvenstva, a čija je cena direktno povezana sa gledanošću koja je tradicionalno rekordna. Jedna od osnovnih pretpostavki za to je da se domaća reprezentacija kvalifikuje na prvenstvo, ali to nije previše brinulo menadžment Fox Sportsa, jer se reprezentacija SAD redovno kvalifikovala na svetska prvenstva još od 1986. godine. Mali problem se pojavio kada se baš za ovo prvenstvo u Rusiji američka reprezentacije nije kvalifikovala, jer je izgubila je odlučujuću utakmicu od Trinidada i Tobaga. Za Fox Sports puta nazad nije bilo – ugovor o TV pravima je već bio zaključen.

Znamo i sami – potpuno je jedna atmosfera u zemlji ako je tvoja reprezentacija na svetskom prvenstvu ili ako nije. Ako jeste, automobili „opremljeni” nacionalnim simbolima su redovni učesnici u saobraćaju, tih par nedelja svakodnevni modni outfit je potpuno drugačiji, a ugostiteljski objekti, bilo elitni restorani ili opskurni periferni kafići, pretvaraju se u auditorijume za gledanje „naših”. U redu, ima svega toga i u zemljama gde „naši” nisu prošli, ali u mnogo manjoj meri i to ipak nije uporedivo.

Dobro su to znali i na Fox Sportsu. Zato su i postavili pitanje kako da gledalac pronađe „naše” kad onih pravih „naših” nema. Sva sreća da postoje marketing i tehnologija. U saradnji sa agencijom Wieden+Kennedy i biotehnološkom kompanijom koja se bavi genetikom 23andMe, došlo se do rešenja. U toj kompaniji tvrde da u DNK strukturi svakog od nas postoje genetski koreni poreklom iz bar pet različitih svetskih regija. Urađen je TV spot u kome vam glas iz off-a, uz podršku monumentalne svečane muzike, lepo poručuje: „Možda ne govorite taj jezik, možda nikada niste bili u toj zemlji, ali nas naš DNK povezuje s nekom od nacija koje su na svetskom prvenstvu!”. Vi samo treba da pošaljete vaš DNK test i dobićete naučni odgovor na pitanje koja od reprezentacija na prvenstvu je vama genetski najbliža.

Poruka je jasna – „naša” reprezentacija, pa koja god da je u pitanju, igra na prvenstvu. Vi samo treba da otkrijete koja je to reprezentacija i da onda strastveno navijate za nju, naravno, gledajući našu televiziju.

Ne znam kako su na Fox Sportsu zadovoljni rezultatima ove kampanje. Iskreno, baš me briga. Jer, nije poenta u tome kako su oni prošli na ovom prvenstvu, stvarno nisam zabrinut za njih. Nije pitanje ni kako su „naši” prošli. Pitanje je kako smo prošli mi koji smo mesec dana pratili ovaj globalni medijski spektakl. Da li nam ova epizoda pokazuje novi način na koji ćemo ubuduće pratiti ovakve događaje?

Već smo naučili da sami ne znamo šta nam lepo stoji kad obučemo i obujemo i zato postoje modne sezone koje nam to propisuju. Znamo i to da nije dovoljno da jedemo samo neku tamo običnu hranu, već moramo tome dodavati razne vitamine, minerale i ostale tabletice kako bismo (p)ostali zdravi i pravi. Srećni smo jer naša nesavršena lica i tela možemo da korigujemo uz pomoć silikona i ostale plastike.

Sada konačno znamo da možemo naučno da utvrdimo za koga treba da navijamo. Danas nam je rečeno koja je prava „naša” reprezentacija, sutra ćemo tako otkriti i koji je klub za koga treba da navijamo. A što ne bismo tako došli i do odgovora na pitanje za koju partiju treba da glasamo… a možda tako već i glasamo samo da to ne znamo i niko neće da nam kaže. Kakogod, važno je samo da što manje mislimo svojom glavom i da bez pitanja nastavimo da redovno kupujemo i trošimo to što nam se nudi.

Ostavi komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

This website is available in ???????? ENGLISH

Društvene mreže

Najnoviji postovi

Ovim prihvatate našu politiku privatnosti