Koji ste vi faktor

???????? THIS ARTICLE IS AVAILABLE IN ENGLISH

Iako se već približavamo jeseni, evo ipak još jedne letnje teme.

Da li ste možda i vi učestvovali u onoj kampanji za Ten-San kremu za sunčanje? Kako ne znate o čemu se radi?! Ten-San je objavio karikature osam poznatih karikaturista na temu Ten-San kreme za sunčanje i pozvao ljude da glasaju za najbolju. Autor karikature koja dobije najviše lajkova biće nagrađen lepom novčanom nagradom. A među svima koji će lajkovati nagrađenu karikaturu, žrebom će biti odabran jedan fan koji dobija glavnu novčanu nagradu, a dodeliće se i devet utešnih.

Nema šta, kampanja osmišljena po svim standardima modernog marketinga. Inicijalnu kredibilnost daje učešće poznatih ličnosti („celebrity endorsement”), odnosno činjenica da su poznati karikaturisti prihvatili da učestvuju u celoj akciji.

U kampanju je od samog početka ugrađen i jak viralni element koji dovodi do aktivacije konzumenata medijske platforme na kojoj je kampanja pokrenuta. Tako primaoci poruke sami postaju medijski kanal koji tu informaciju šire izvan granica prirodnog dosega medija na kome je poruka objavljena.

I motivacioni elementi u ovoj kampanji su strateški jako dobro postavljeni. Iako je obećana novčana nagrada istaknuta u prvi plan, ona je tu praktično u drugom planu. Primarni motiv za učešće u kampanji je mogućnost da nekoliko aktivnih učesnika dobije potvrdu svoje kompetentnosti jer su jedni od onih koji su pravilno procenili koja će od objavljenih karikatura biti proglašena za najbolju. Ta potencijalna medijska ekspozicija onda učesniku pruža nadu o većoj vidljivosti i široj prepoznatljivosti, što se na nivou subjektivnog doživljaja približava osećaju „biti slavan”, što je danas jedan od najjačih pokretačkih motiva za takvo ponašanje potrošača. Novčana nagrada je dodatni i kompatibilni element da se što veći broj ljudi uključi u sam proces.

Stvarno još uvek ne znate o kojoj kampanji pričam? Ako vam je promakla, možda je razlog to što je ova kampanja kruševačke fabrike Merima išla tokom jula i avgusta 1961. godine.

To što su se tada lajkovi slali poštom a danas klikom ne menja činjenicu da je to kampanja koja je u sebi imala sve ono što dobro osmišljena marketinška kampanja i danas mora da sadrži. Danas je to čak mnogo važnije nego što je bilo pre 57 godina.

Eto primera koji dokazuje da se i od nas (matoraca) još uvek tu i tamo može nešto naučiti. Ipak, ne slušajte nas previše i nastavite da terate po svome, jer mi ipak mnogo više učimo od vas – svakoga dana u svakom pogledu.

1 komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

  • Ovo poređenje je baš dobro. A bas sam se pitala kako nigde nisam videla tu reklamu ?! Pa, nigde nisam ovog leta videla koleciju za sunčanje Ten_San, ni u apoteci, ni u parfimerijama, drogerijama…Još uvek postoji sapun Ten_San, tečni i u čvrstom stanju, otkud sad krema za sunčanje ???!!!! Kad ono… pre nego sma se rodila i dobila alergiju na sunce !

This website is available in ???????? ENGLISH

Društvene mreže

Najnoviji postovi

Ovim prihvatate našu politiku privatnosti