Koji ti je moj broj?

???????? THIS ARTICLE IS AVAILABLE IN ENGLISH

Krajem leta su u Ljubljani osvanuli bilbordi na kojima je lokalni kablovski sportski kanal kao vlasnik televizijskih prava za italijansku fudbalsku ligu Seria A obaveštavao mimoiduće da će od 18. avgust upravo oni ekskluzivno emitovati utakmice ove italijanske lige. Kao ilustracija, uz ovu informaciju na bilbordu je na crnoj pozadini bio crtež zadnje strane belog fudbalskog dresa sa brojem 7 iznad koga je pisalo Ronaldo. I to je bilo to. I sve je bilo jasno.

Ta bilbord kampanja u Sloveniji je samo jedan mali dokaz da je prelaskom Kristijana Ronalda iz madridskog Reala u torinski Juventus, italijanska Seria A postala jedna sasvim druga liga nego što je do tog trenutka bila. U redu, Ronaldo jeste jedan od najboljih fudbalera danas i definitivno jedan od najpoznatijih likova u sveukupnom svetu poznatih, ali da jedan transfer, pa makar bila reč o takvoj zvezdi, preko noći promeni celokupnu percepciju cele jedne fudbalske lige sa 20 klubova, i to lige sa dugom i bogatom tradicijom, možda je ipak malo mnogo.

I ranije su vrhunski sportisti bili zvezde i izvan okvira samog sporta kojim su se bavili, postajali slavni i bogati, ali čini se da nikada nije bilo baš ovako. Glavni razlog zašto se to dogodilo je razvoj tehnologije. Prvo je tehnologija satelitskog prenosa televizijskog signala dovela do toga da fudbal postane globalni fenomen. Razlog zašto se to dogodilo sa fudbalom, a ni približno tako ni sa jednim drugim sportom leži u činjenici da je fudbal i pre toga bio najpopularniji sport u velikom broju zemalja i kada su neke od najjačih nacionalnih liga putem satelitske i kablovske televizije postale dostupne daleko većem broju gledalaca nego samo na nacionalnom tržištu, ta se popularnost brzo prelila izvan nacionalnih granica.

Koncentracija auditorijuma je dovela i do koncentracije kapitala, pa se veliki novac počeo vrteti na sve manjem broju tržišta. Danas već živimo u vremenu kada engleska Premier League, španska La Liga i nemačka Bundes Liga dominiraju svetskim fudbalskim biznisom. U Francuskoj se trude da svoju France Ligue 1 približe ovom ekskluzivnom klubu, dok se italijanska Seria A bori da vrati staru slavu i Ronaldov transfer je sigurno korak u tom pravcu.

Ali, tehnološka inovacija koja je za ovu našu priču ključna je pojava i razvoj mobilnog kompjutera, u narodu još uvek poznatog kao „mobilni telefon”, koji nam je omogućio da i sami postanemo medijski distribucijski kanal putem koga razmenjujemo različiti medijski sadržaj. To danas može da bude svako od nas, baš kao što to radi i Ronaldo. I njemu i nama su jednako dostupni Fejsbuk, Instagram, Tviter… Dakle, svako od nas je, kao i Ronaldo, postao medij.

Ali, nije svako od nas Ronaldo. Pogledajmo kakva je snaga Ronaldo medija. Na Fejsbuku ima 110 miliona pratilaca, na Instagramu 130 miliona, a na Tviteru nešto preko 40 miliona. Da ne cepidlačimo, to mu dođe ukupno blizu 300 miliona. Ako i nije baš toliko, dok ja završim sa pisanjem ovog teksta, a vi ga pročitate, biće i više od tih 300 miliona.

Bilo koji medij sa publikom od 300 miliona je pažnje vredan medij. U svakom slučaju – zanimljiv za oglašavanje. Na primer, ako hoćete da objavite neku fotku na Ronaldovom Instagram nalogu i imate 750 hiljada dolara, možete to da uradite. I ako stvarno mislite to da uradite, požurite, jer sa svakih nekoliko desetaka hiljada novih pratilaca trebaće vam i mnogo novih hiljada dolara za to. Zna to i Ronaldo, pa je samog sebe već počeo da rebrendira i već ima svoj posebni lični brend i pripadajući logo CR7. Zatrebaće.

Kada bolje razmislimo, ovaj prelazak Ronalda u Juventus je u suštini mnogo više poslovni aranžman u kome je došlo do spajanja dve medijske kompanije nego što je to fudbalski transfer. Prvi rezultati to samo potvrđuju. Cene televizijskih prava za italijansku Seria A ligu su odmah porasle, a skočile su i cene karata u domaćem prvenstvu za utakmice koje Juventus igra u gostima. Samo mesec dana nakon što je ovaj dil obelodanjen, američki sportski kanal ESPN je zaključio ugovor o otkupu prava za tržište SAD. Onda dalje, Juventusov Jutjub kanal je u mesecu julu imao preko 36 miliona pregleda, što je skoro duplo više nego što je taj kanal imao u prvih šest meseci ukupno. Dodajmo i to da je u istom periodu prodato 550 hiljada klupskih crno-belih dresova sa onim brojem 7 na leđima, dok je, samo poređenja radi, u celoj prethodnoj fudbalskoj sezoni Juventus prodao 850 hiljada dresova svih igrača zajedno.

Biće zanimljivo pratiti kako će se ovaj Juventus-Ronaldo medijski dil dalje razvijati. Da li će za koju godinu Kristijano Ronaldo zaključiti neki novi medijski aranžman tog tipa? Ako se to dogodi, možda će onaj bilbord u Ljubljani sledeći put imati samo dres sa brojem 7, bez ikakvog dodatnog imena iznad, jer će i bez toga opet biti potpuno jasno o čemu se radi. A možda uskoro i otkupi svetska prava na korišćenje broja 7 uopšte, pa će onda svako od nas, ko bude ikada, na bilo kojoj tastaturi ili ekranu, ukucavao broj 7, plaćati Ronaldu neku sitnu proviziju. Mislite da preterujem? Razmislite još jednom.

Ostavi komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

This website is available in ???????? ENGLISH

Društvene mreže

Najnoviji postovi

Ovim prihvatate našu politiku privatnosti