Marsovci dolaze

???????? THIS ARTICLE IS AVAILABLE IN ENGLISH

Prvi put su Marsovci napali našu planetu 30. oktobra 1938. godine. To bi vam potvrdio dobar deo onih koji su te večeri slušali CBS radio u Americi.

Naime, toga dana u 20 časova je počelo emitovanje radio drame „Rat svetova” koju je režirao tada 23-godišnji Orson Vels, pakujući priču u format vanrednih radijskih vesti kojima se prekida redovni program i slušaoci obaveštavaju da je došlo do invazije Marsovaca na Zemlju.

Tu se onda javljaju reporteri sa lica mesta i zabrinuto prenose slušaocima kako vide u daljini neke čudne svetlosne oblake. I sve tako u tom stilu. Neki od slušalaca su se primili, pa je bilo poziva policijskim stanicama sa pitanjima šta se to događa, a zabeležen je i primer iz gradića Grover’s Mill-a gde se nekoliko meštana okupilo ispred lokalnog vodotornja i sačmaricama pripucalo prema vrhu, jer se u radio-drami upravo taj vodotoranj pominje kao komandno mesto marsovske invazije.

Bilo kako bilo, sve to što se događalo za vreme i nakon emitovanja ove radio-drame je ubrzo postalo pravi mit i danas je jedan od najčešće navođenih primera o tome kakav uticaj mediji mogu imati na ljude.

Kako bi se danas plasirala vest o invaziji Marsovaca? Ono što je sigurno, ne bi se za to koristio radio. Radio-aparata danas verovatno ima više po muzejima nego po kućama. Ni televizija ne bi bila pravi medij za to. Jer, kada bi ta vest, pa bila ona stvarna ili lažna (ionako je danas to svejedno), bila objavljena na televiziji, ko bi, i od onih koji je još uvek gledaju, tu vest uopšte registrovao? Šta nam onda ostaje? Tako je, odgovor je tačan! Društvene mreže.

Gorelo bi. Zapalio bi se internet, usijao Twitter, srušili Viber i Whatsapp. Šerovalo bi se kao nikad. Na Facebook-u bi se pojavili brojni postovi sa sve onim uvodima tipa „A šta ja govorim sve ove godine”, iskopavale bi se najraznovrsnije teorije zavere iz kojih se jasno vidi da je propast sveta i bila najavljena baš za tu godinu, taj dan i na tom mestu. Tu bi se uključili i portali koji bi prenosili najdramatičnije i, po oceni urednika, najšerabilnije poruke i saveti, a pre svega onih poznatih, koji naravno takvu priliku ne bi propustili da se (ob)jave. Možda bi se oglasio i sam Elon Mask, i celom svetu lepo objasnio da je on zato i hteo da osvoji Mars, kako bi preduhitrio njihovu invaziju na nas, ali eto nisu mu verovali, pa mu zato sad ne preostaje ništa drugo nego da sedne u svoju raketu i iseli se zauvek na Veneru.

I šta bi se onda dogodilo? Opet ste u pravu. Ništa. Ne bi ljudi istrčali na ulice i potražili zaklone, ne bi se zaleteli u najbližu prodavnicu da nakupuju zalihe hrane, ne bi seli u kola i pobegli kod babe i dede na selo da tu potraže spas. Ostali bi lepo da sede u svojim kućnim foteljama ili u kafićima i nastavili da neumorno kuckaju poruke kojima će hrabriti svoje pratioce, fanove i frendove i poručivati im da se drže i izdrže. U kratkim pauzama od kuckanja, sve srčući kapućino, sa zadovoljstvom bi čitali iste takve poruke koje bi dobijali utešno zaključujući da, jeste da je teško, ali evo lepo je sada kada smo svi kao jedan. Ideeemo… ne može nam niko ništa, jači smo od sudbine!

Ali, nema razloga za brigu. Ne bi to dugo trajalo. Ubrzo bi se pojavila neka nova neverovatna vest – na primer, da je otkriven političar koji u protekla tri dana nije slagao niti jednom, ali je sa olakšanjem prihvaćeno njegovo obećanje da mu se to više neće ponoviti. Ili bi se razotkrila dugo skrivana istina da je aktuelni momak naše poznate starlete bio devojka njene najbolje drugarice, samo što je u međuvrmemenu promenila pol u jednoj poznatoj švajcarskoj klinici. Kakogod, počela bi da se događa nova drama negde i Marsovci bi ubrzo bili zaboravljeni. Već za par dana malo ko bi ih se i sećao. Jer, to je taj vrli novi svet u kome živimo.

To je svet spektakla u kome postajemo poznati, a da ništa stvarno ne moramo prethodno da postignemo, svet u kome smo popularni jer umemo konstantno da šokiramo, svet u kome se od nas samo traži da nam stalno bude zabavno, svet u kome uvek možemo da delujemo savršeno, svet u kome se jako ceni ako znaš kako da uvek izgledaš srećno.

Ako u tom svetu neki put sam sebe ne budeš mogao da prepoznaš i izgleda ti kao da si pao s Marsa, ne brini. Proći će.

1 komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

  • Ponadala sam se da ces ipak da dodas da su marsovci napali planetu i te godine kad si se ti rodio :)))) mala sala,u smislu da te zaista vidim kao jednog marsovca u hordi obicnih-veselih robova- Ti zaista jesi drugaciji,i samo tako nastavi .

This website is available in ???????? ENGLISH

Društvene mreže

Najnoviji postovi

Ovim prihvatate našu politiku privatnosti